Czego szukasz?

wybierz kategorię

Nie dać się przeziębieniu

 Pożegnawszy dopiero co upalne, piękne lato, nie zdążyliśmy się jeszcze przestawić na kolejną porę roku. Strefę buforową między słonecznym latem, a pluchą jesieni, stanowi zazwyczaj w naszej szerokości geograficznej etap zwany „złotą polską jesienią”. Jest to okres, podczas trwania którego etapami oswajamy się ze stopniowym ochłodzeniem, zmniejszeniem ilości dni słonecznych, wcześniejszym zapadaniem zmroku, nasileniem wichur i zwiększeniem częstotliwości opadów. Dzięki temu swoistemu okresowi przejściowemu organizm przystosowuje się i gromadzi siły, by zwiększyć odporność na przeziębienia.

         Tymczasem niejednokrotnie bywa tak, że „złota polska” nie chce przyjść, i pozostaje nam niemal z dnia na dzień porzucić krótkie rękawy i odkryte palce stóp na rzecz jesionek, płaszczy i kaloszy. Jak wobec tego możemy wspomóc swój organizm, by ten miał dość sił na odpieranie ataków aury i mikrobów?

         Warto potraktować swoje ciało z troską i uwagą, zapewnić mu jak najlepsze warunki do tego, by układ odpornościowy mógł działać tak, jak przykazała mu to natura. Nie oznacza to wcale zaszycia się w cieplarnianych warunkach i unikania kontaktu z groźnym, bo przecież pełnym wirusów i bakterii światem zewnętrznym. Przeciwnie - ruch na świeżym powietrzu pomaga zachować zdrowie – jest to tak oczywiste, że aż trudno sobie w pełni uzmysłowić prawdziwość tych słów, i wziąć ich treść do serca. Dzięki spacerom ze zróżnicowanym tempem, krew krąży szybciej, wzrasta też wydolność układu oddechowego, a na dodatek wydzielające się do krwi hormony szczęścia pomagają walczyć z jesienną chandrą, która zdecydowanie jest czynnikiem obciążającym organizm i utrudniającym pełne wykorzystanie przezeń wszelkich sił witalnych człowieka.

         Oprócz ruchu niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, bogata w pełnoziarniste pieczywo, dużo warzyw i owoców. Znakomitym w tym sezonie źródłem witaminy C, pomagającej utrzymać odporność na odpowiednim poziomie, jest kiszona kapusta – dodatkowo zawiera ona substancje o właściwościach grzybo- i bakteriobójczych oraz witaminę E, biorącą udział w dostarczaniu do komórek ciała substancji odżywczych. Nastaje zatem znakomity czas dla wielbicieli surówek.

         Oprócz zapewnienia organizmowi odpowiedniego pożywienia, należytych dawek ruchu, ważne jest też zadbanie, aby tryb życia na przełomie lata i jesieni, był możliwie unormowany – koniecznie trzeba pamiętać o wysypianiu się, dbałości o higienę i komfort psychiczny poprzez relaksację i wypoczynek, a także o unikaniu wychłodzenia ciała. Płaszcze, parasole, szaliki i kalosze, a także ubieranie się „na cebulkę”, zapobiegające utracie ciepłoty ciała, mogą stać się sprzymierzeńcami Kowalskiego w jego walce o należytą odporność, a co za tym idzie – niepoddawanie się infekcjom.